Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Sectionaalpoorten.be Onafhankelijk advies over sectionale poorten en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300+ erkende installateurs online!
header image
Sectionaalpoorten.be

Houten sectionaalpoort

Een sectionaalpoort in hout geeft met zijn natuurlijke en warme uitstraling meer stijl en authenticiteit aan je woning. Een houten sectionaalpoort is ook duurzaam, robuust én past bij zowel een moderne, klassieke als landelijke stijl. Alles over de geschikte houtsoorten, mogelijke afwerkingen, belangrijke aandachtspunten en prijzen ontdek je hier.

Snel naar: mogelijke uitvoeringenprijsonderhoud – voordelen & nadelenalternatievenoffertes

 

Geschikte houtsoorten

Voor het maken van houten sectionale poorten wordt als basis steeds gewerkt op een metalen frame (doorgaans 40 mm of 60 mm) waarop vervolgens massief houten planken bevestigd worden. Het metalen frame beschermt het hout tegen vocht en zorgt ervoor dat het ‘leven en werken’ van het hout geen invloed heeft op de bediening van de poort.

Voor de houten bekleding mag niet zomaar elke houtsoort gebruikt worden. Garagepoorten staan in contact met de buitenomgeving en krijgen door wind, regen, sneeuw, … heel wat te verduren. Opdat het hout hier voldoende tegen beschermd blijft, is een houtsoort met een hoge duurzaamheidsklasse aangeraden:

 

1. Hardhout

Hiermee bedoelen we houtsoorten met een natuurlijke duurzaamheidsklasse I of II. Deze hoge duurzaamheid staat garant voor een hoge weerstand, lange levensduur en goede vormvastheid. Hardhout kan indien gewenst ook onbehandeld geplaatst worden. Het hout zal dan na verloop van tijd op een natuurlijke manier vergrijzen:

Voorbeelden: Padoek, Afrormosia, Eik, Ceder, Afzelia, …

 

2. Thermische behandeld hout

Dit is hout dat een verduurzaamheidbehandeling kreeg via een verhittingsproces. Zo’n thermische behandeling zorgt ervoor dat minder duurzame houtsoorten een hogere duurzaamheidsklasse krijgen die vergelijkbaar is met die van hardhout. Thermowood is zo een interessant alternatief als je tropisch hardhout te duur vindt of als je het uit milieuoverwegingen liever niet wil gebruiken.

Voorbeelden: thermo essen, thermo ayous, thermo grenen, …

 

Vergelijk het aanbod van verschillende installateurs

Elke houtsoort heeft zijn specifieke eigenschappen en look. Welk hout je best kiest is vooral afhankelijk van je eigen wensen. Tip: laat je informeren door een professionele installateur van garagepoorten. Deze weet precies wat de belangrijkste eigenschappen zijn van elke houtsoort en kan je helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw project.

LET OP: niet elke installateur biedt dezelfde houtsoorten aan voor sectionale poorten. Informeer je dus op voorhand goed om te zien wat mogelijk is en vergelijk het aanbod van verschillende installateurs. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

 

Uitvoeringsmogelijkheden sectionaalpoort hout

Een sectionale poort in hout is mogelijk in verschillende uitvoeringen. Zo kan je jouw garagepoort de look en stijl geven jij wil en die past bij de rest van je woning. Enkele mogelijkheden:

 

1. Richting panelen

houten sectionaalpoort

De houten planken kunnen zowel horizontaal als verticaal bevestigd worden. Een horizontale plaatsing zal je houten sectionaalpoort breder doen lijken. Een verticale plaatsing zal ze hoger doen lijken (zie bovenstaande foto).

 

2. Type panelen en motieven

houten sectionale poorten

Kies je voor smalle of brede houten planken? Erg populair bij een moderne woonstijl is ook een bekleding met houten lamellen. Kies je voor vlakke panelen of gelijnde panelen met ingefreesde voegen (daarbij kies je uit verschillende voegtypes: V-voeg, U-voeg, N-voeg)? Kies je voor een strakke profilering of wil je een garagepoort met speciale motieven? Denk maar aan het cassette-motief zoals op bovenstaande foto, enz.

 

3. Kleuren

sectionaalpoort hout

Indien gewenst kan je jouw sectionaalpoort in hout laten lakken in een kleur naar keuze. Zo zorg je ervoor dat jouw poort perfect past bij je bestaande ramen en deuren. Op bovenstaande foto werd de houten garagepoort bijvoorbeeld in grijs geverfd. Je kan ook gewoon kiezen voor een kleurloze behandeling die het hout beschermt tegen weersinvloeden en de zon.

 

4. Extra’s: profielen, sierlijsten, ramen, inloopdeuren, …

sectionale poort hout

Ook profielen of sierlijsten die gebruikt worden voor je ramen en deuren kan je laten terugkeren in je houten sectionale poort. Je kan bijvoorbeeld ook inzetbogen laten voorzien om de indruk te wekken dat je poort de kromming van het metselwerk volgt (erg populair bij woningen in pastorij-stijl). Of misschien wil je jouw poort voorzien van een inloopdeur of ramen (zie bovenstaande foto)? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

 

 

Prijs houten sectionaalpoort

De prijzen van houten sectionale poorten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals:

 • afmetingen van de poort: hoe groter de poort, hoe meer materiaal er nodig is en hoe hoger de prijs.
 • gekozen houtsoort: hoe harder en duurzamer het hout, hoe duurder.
 • afwerking: laat je de poort bijvoorbeeld lakken of beitsen in een bepaalde kleur, dan zal dat meer kosten dan wanneer je ze onbehandeld laat plaatsen. Afwijken van de standaardkleuren kost ook meer.
 • bediening: een poort die automatisch werkt is duurder dan een poort met handmatige bediening.
 • eventuele extra’s: vb. ramen, een loopdeur, …

Voor een standaard houten sectionaalpoort starten de prijzen vanaf gemiddeld € 1.500 (incl. btw en montage). Wil je een automatische poort, reken dan op een meerprijs van € 400 à 1.000 (excl. plaatsing), afhankelijk van het vermogen van de poortmotor.

 

Let op, de prijzen variëren sterk per project:

Hoeveel je zal betalen, hangt grotendeels af van je eigen wensen. Hou er ook rekening mee dat de prijzen kunnen verschillen van installateur tot installateur. Je doet er daarom goed aan contact op te nemen met 2 à 3 installateurs van garagepoorten. Zo kan je makkelijk prijzen, maar ook voorgestelde houtsoorten, afwerkingen, ontwerpen, … vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat.

 

TIP: Voorzie een voldoende sterke poortmotor

Hout is een zwaar materiaal, waardoor sectionaalpoorten in hout al snel veel wegen. Een automatische bediening is om die reden dan ook sterk aan te raden. Zo hoef je het gewicht van de poort niet telkens zelf te dragen als je ze opent of sluit, maar kan je ze eenvoudig bediening via een afstandsbediening, codeslot, schakelaar of zelfs je smartphone, …

Belangrijk is wel dat het vermogen van de poortmotor goed afgestemd is op het gewicht en de grootte van je poort. Zo kan de motor de poort zonder problemen optillen. Tip: een installateur weet waarmee hij rekening moet houden en kan je hierover gepast adviseren.

 

 

Onderhoud en afwerking sectionale poort hout

Door hun natuurlijk karakter hebben houten sectionale poorten regelmatig onderhoud nodig. Afhankelijk van de behandeling die de poort reeds kreeg bij de plaatsing zijn er 3 mogelijkheden:

 

 1. Behandeling voor een egale vergrijzing

  Zonder behandeling zullen hardhout en thermisch behandeld hout na verloop van tijd op een natuurlijke manier vergrijzen. Omdat de vocht-en zonbelasting niet overal hetzelfde is, verloopt die vergrijzing echter niet altijd gelijkmatig. Doorgaans vergrijst de onderkant van de poort sneller. Door de poort te behandelen met een semi-transparante en dampopen beits bevorder je een gelijkmatige verkleuring.
  → Herhaling behandeling: na ongeveer 6 maand (afhankelijk van blootstelling).

 2. Transparante kleurafwerking

  Wil je de vergrijzing liever tegengaan en daarbij de oorspronkelijke look van je poort zo goed mogelijk behouden? Dan kan je houten sectionale garagepoorten ook behandelen met een dampopen, transparante beits met UV-remmer. Een behandeling met een voedende kleurolie is een andere mogelijkheid.
  → Herhaling behandeling: na ongeveer 3 à 4 jaar (afhankelijk van blootstelling).

 3. Dekkende kleurafwerking

  Wil je jouw houten sectionale garagepoort een volledig nieuwe kleur geven? Dan kies je best voor een dekkende kleurafwerking. Je hebt daarbij keuze uit een ruim gamma aan kleuren waardoor je de poort naar eigen wens kan afwerken.
  → Herhaling behandeling: na ongeveer 3 à 4 jaar (afhankelijk van blootstelling).

 

 

Voordelen

 • Warme en natuurlijke uitstraling: door het natuurlijke en tijdloze karakter van hout, past dit type sectionaalpoorten bij verschillende woonstijlen. Bovendien geven ze je woning een stijlvolle en warme uitstraling.
 • Veel uitvoeringsmogelijkheden: houten sectionale garagepoorten zijn mogelijk in verschillende stijlen, modellen, kleuren, houtsoorten, type panelen, … Dat maakt het mogelijk om de poort perfect af te stemmen op je eigen wensen en smaak.
 • Makkelijk te bewerken: hout is makkelijk te bewerken. Ben je de huidige kleur beu? Dan kan je de houten garagepoort gewoon in een andere kleur verven.
 • Van nature goede isolatie: hout is van nature een goede isolator. Toch worden garagepoorten langs de binnenkant meestal nog van extra isolatie voorzien.

 

Nadelen

 • Hoge prijs: sectionaalpoorten in hout zijn het duurst in vergelijking met garagepoorten in metaal en PVC. PVC poorten zijn doorgaans het goedkoopst.
 • Regelmatig onderhoud is noodzakelijk: door het natuurlijk karakter vragen houten sectionale poorten regelmatig onderhoud (zie hierboven). Dat in tegenstelling tot PVC of metalen sectionaalpoorten, die zo goed als onderhoudsvrij zijn.
 • Zwaar materiaal: hout is een zwaar materiaal. Dat maakt een sterk frame, sterke scharnieren en een sterke motor noodzakelijk. Natuurlijk heeft dat ook een invloed op de kostprijs.

 

 

Alternatieven: sectionaalpoort in PVC of metaal

Houten sectionaalpoorten zijn populair om hun natuurlijke en warme uitstraling. Daartegenover staat echter een hoge kostprijs en het feit dat regelmatig onderhoud onvermijdelijk is. Wil je genieten van de mooie en authentieke look van hout, maar niet van de nadelen van hout als materiaal? Kies dan voor een sectionaalpoort in PVC of metaal. De voordelen van deze materialen:

 • Een sectionaalpoort in PVC of metaal is goedkoper
 • Een sectionaalpoort in PVC of metaal is lichter qua gewicht
 • Een sectionaalpoort in PVC of metaal is mogelijk in verschillende uitvoeringen, waardoor ook poorten met een houtlook mogelijk zijn.

Zo combineer je de gunstige eigenschappen van PVC en metaal als materiaal met het uitzicht en de warmte van hout. Maar kies je nu best voor een sectionale poort in PVC of metaal? Je laat je daarvoor best adviseren door een professionele installateur van garagepoorten. Deze kan je uitgebreid informeren over de specifieke eigenschappen en mogelijkheden van elk materiaal en helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor (automatische) poorten ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen